Er zijn naast universele schroeven allerlei soorten schroeven met een specifiek doel. Scharnierschroeven zijn hier het beste voorbeeld van. Deze schroeven hebben maar één doel, en dat is om scharnieren aan deuren en ramen te bevestigen. Welke scharnierschroef moet je kiezen en hoe voorkom je beschadigingen? In dit artikel lees je er meer over.

Zelfborende scharnierschroeven

Scharnierschroeven hebben een zelfborende punt. Dit is belangrijk omdat de schroef zo moeiteloos in het hout gaat. Het is wel verstandig om even voor te boren met een dun boortje, zo voorkom je dat de schroef scheef gaat tijdens het indraaien. Een scharnierschroef heeft overigens geen freesribben onder de kop, aangezien de kop niet in het hout verdwijnt, maar in de scharnier moet vallen. Doordat de onderkant van de platverzonken kop glad is, sluit deze precies aan op de uitsparing in het scharnier. Het resultaat is een prachtig verzonken kop en een scharnier die perfect recht in het kozijn zit.

RVS of verzinkt staal kiezen

De meeste scharnierschroeven zijn van verzinkt staal. Dit materiaal is namelijk sterker dan RVS. Wanneer je scharnierschroeven gaat monteren, dan is het belangrijk om erop te letten dat de schroef niet beschadigd raakt. Een beschadiging kan meerdere oorzaken hebben, daar lees je in de volgende alinea meer over. Bij verzinkt staal kan een beschadiging erin resulteren dat de schroef gaat oxideren en in de toekomst breekt. Je wilt dus voorkomen dat het schroefbits of de schroevendraaier de kop beschadigt. Hetzelfde geldt voor het schroefdraad. Zuren in hardhout kunnen de schroef aantasten. Voor gebruik buiten of in hardhout wordt daarom ook wel RVS gekozen. Lees verder om beschadigingen aan schroef en hout te voorkomen.

RVS schroeven beschadiging voorkomen

RVS heeft als voordeel dat het minder oxideert en dat zuren in het hout de schroef niet beschadigen, echter het materiaal is zwakker. Een paar trucjes die klussers gebruiken, lees je hier. Bij RVS schroeven zit het grootste gevaar erin dat ze breken. Kies altijd een RVS van 410 kwaliteit in plaats van A2. Deze eerste is namelijk een stuk sterker en beter geschikt voor gebruik in hardhout of buiten. Om te voorkomen dat de schroef knapt, dit gebeurt bij teveel weerstand, moet je altijd voorboren. Schroef de schroeven in het hout, maar draai deze niet te vast, de kans op knappen van de kop is groot. Zeker wanneer je een torx aansluiting hebt met een elektrische schroevendraaier. Doordat het scharnier bij de scharnierschroeven voorkomt dat de schroef verder in het hout draait, knapt hier de kop snel wanneer je hem te vast draait. Er is namelijk minder speling dan bij een schroefkop die in hout gaat.

Verzinkte schroeven

Voor zachthout en gebruik binnen zijn verzinkte scharnierschroeven altijd een goede oplossing. Ze zijn keihard en gaan vrijwel altijd goed het hout in. Toch kan een verzinkte schroef ook beschadigen. Het staal is bedekt met een dun laagje zink, wanneer deze beschadigt, bijvoorbeeld bij de kop, kan dit gaan oxideren. Draai de schroef er altijd in met het juiste schroefbits. Gebruik een klein beetje vaseline aan de punt om een laagje eromheen te vormen die oxidatie voorkomt en de verzinkte schroef bescherming biedt tegen de zuren in het hout. Gebruik niet teveel vaseline om vlekken op het hout te voorkomen en draai de schroef wederom niet te hard aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *