Het is weer te tijd van het jaar. De bloemetjes stralen in de volle zon en iedereen is naar buiten om van het mooie weer te genieten. Maar dit is niet het enige wat er aan de hand is, ik plan deze zomer ook te verhuizen. Helaas is er een probleem. Het huis waar ik aankomende september in zal gaan verblijven heeft nog geen centrale verwarming. In eerste instantie zal u vast zeggen: “geen probleem toch, dat installeer je zo”. Hoewel u misschien gelijk heeft zag ik het als een kans om alternatieve verwarming methoden te onderzoeken. Als u net zoals ik houd van een warm huis volgende winter dan bent u vast geïnteresseerd in mijn bevindingen. 

Traditionele manier

Als ik het heb over de traditionele manier van verwarmen dan denkt u misschien direct aan een centrale verwarming. Maar veel oude huizen maken nog gebruik van radiatoren die tactisch bij de ramen zijn geplaatst. Dit is een van de minst efficiënte manieren van verwarmen. De warme lucht stijgt vaak op vanuit de radiatoren en wordt door de enkel glazen panelen vrijwel direct weer naar buiten getrokken. Op deze manier verwarmt het de lucht niet eens! Het kan dus een stuk efficiënter. Vloerverwarming werd al door de oude Romeinen gebruikt om baden te verwarmen en blijkt nog steeds een efficiënte methode om de lucht te verwarmen. Toch kan het beter, er is namelijk een nieuwe techniek verschenen waar ik van stond te kijken.

Infrarood 

Als ik het heb over de infrarode straling denkt u misschien aan een sauna. Dit is logisch, op deze plekken is deze manier van verwarmen vaak gebruikt om mensen te laten zweten. Pas nu blijkt dat het ook nog eens heel gunstig werkt in huizen! Door infrarood panelen, of Ir panelen te installeren in elke kamer van je huis kan je gericht personen opwarmen en niet alleen de lucht eromheen. Deze lucht verdwijnt zoals boven beschreven snel uit woningen omdat de enkele glazen makkelijk warme lucht naar koude lucht overbrengen. Hiermee verdwijnt de energie uit het huis en bent u nog steeds koud. Het gerichte verwarmen is niet het enige nuttige. Hiernaast bespaar je met deze manier van verwarmen ook nog eens een stuk meer op je energierekening. Nano infrarood panelen verbruiken namelijk veel minder energie dan een traditionele elektrische verwarming, zoals bijvoorbeeld een centrale verwarming. Mijn keuze was na deze ontdekking al snel gemaakt.