Betonijzer

Wanneer men aan beton denkt, denk je indirect misschien ook wel aan betonijzer. Worden er trekkrachten verwacht in het beton, op die plaats wordt er wapening gebruikt. Omdat staal een hoge afdracht heeft van trekkrachten is deze combinatie ideaal met beton, beton kan enorme drukkrachten aan aan maar geen trekkrachten. Er is ook specifiek voor staal gekozen omdat het staal perfect aan beton hecht, beton en staal zetten ook ongeveer gelijk uit wat ook een van de voordelen is.

Betonijzer

Staal wordt overal voor gebruikt in beton

Je hebt het vast wel eens gezien in een bouwerij, overal wordt betonstaal voor gebruikt. De wanden, plafonds maar ook kolommen, de dikte hangt af van de belasting die er wordt verwacht op bijvoorbeeld de vloer. Hoe zwaarder de vloer wordt belast, hoe dikker en meer betonijzer er wordt gebruikt. Een constructeur rekent precies uit hoeveel staal er nodig is om alle trekkrachten op te kunnen vangen. Ben je niet bedreven hierin laat dit altijd door de expert doen, op die manier weet je zeker dat je een veilig bouwwerk hebt.

Stevigheid en structuur

Betonijzer is een verzamelnaam voor alle soorten ijzer waarmee beton gewapend wordt, dankzij het ijzer wordt beton zo sterk. Zou je het beton uitvoeren zonder ijzer, dan stort binnen de kortste keren de constructie in en blijft er niets meer van het bouwwerk over. Onder het staal heb je ook nog verschillende soorten, warmgewalst, koudgewalst en watergekoeld betonstaal. Ieder soort staal heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De verschillende trekkrachten die een soort op kan nemen en de structuur, zijn de grootste verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *