Rioolinspectiecamera vertelt in welke staat uw riool is

wastafel staan of loopt het in ieder geval niet goed weg? Dan is de kans groot dat het om een verstopping in het riool gaat. Maar wat voor verstopping dat betreft is moeilijk te achterhalen. En misschien is het zelfs een ander probleem, zoals een lekkage of scheuren. Ook kan het zijn dat een boomwortel de riool heeft doorboort. Met een rioolinspectiecamera kunt u het probleem achterhalen. 

Rioolinspectiecamera ontdekt knelpunten in riool

Met een rioolinspectiecamera weet u in welke staat uw riool is. U kunt uw riool controleren op lekkages, scheuren of boomwortels. De knelpunten brengt u dus hiermee in kaart en u weet meteen hoe al dan niet ernstig de situatie is. Een camera inspectie is dan ook vooral nuttig bij een zware verstopping. 

Maar ook voor het onderhouden van uw leidingen en afvoer is het goed om zo nu en dan een camera inspectie uit te voeren. Of desnoods dit te laten doen.  Zo kunt regelmatig controleren of uw afvoersysteem kwalitatief nog in orde is. En kunt u ook tijdig schade opmerken en ernstige problemen voor zijn. 

Verstopping verkleinen en verhelpen

Zelf kunt u ook de kans op verstopping verkleinen met behulp van soda. Strooi wat soda in uw afvoer (een theelepeltje vol is voldoende) en laat dit even intrekken. Giet er vervolgens kokend water achteraan en u haalt al veel viezigheid uit uw afvoer. Soda werkt als een ontvetter, waardoor haren en zeepresten sneller los zullen raken. Daarom is het ook erg geschikt voor het ontstoppen van gootsteen- of wastafelafvoer. 

Een verstopping kunt u ook verhelpen door speciale rioolontstoppers te gebruiken. Deze ontstoppers zorgen o.a voor een drukverschil in de afvoer. Dat maakt de blokkade los. Het kan nodig zijn om meerdere keren de ontstoppers te gebruiken, voordat het water weer goed doorstroomt. 

5 tips om uw afvoersystemen te onderhouden

  • Spoel uw afvoer zo nu en dan door met soda en kokend water
  • Gebruik uw riool niet als verlengstuk van uw afvalbak
  • Deponeer tissues, keukenpapier, papieren luiers, maandverband of tampons niet in het toilet, maar in de vuilnisbak
  • Verwijder etensresten uit de gootsteenafvoer
  • Gooi geen chemicaliën of verfresten op de riolering maar plaats dit in een chemobox.

Rioolinspectiecamera als onderdeel preventief onderhoud

U staat er niet bij stil hoe vaak u gebruik maakt van het riool. En dus ook hoe belangrijk het is dat het riool gewoon goed zijn werk doet. Het voelt alsof het vanzelfsprekend is dat daar nooit problemen mee zullen zijn. Totdat er een verstopping zich voordoet inderdaad.

Een regelmatige rioolinspectie kan al veel problemen voorkomen, zoals we eerder aangaven. Zie het als een apk voor uw auto. U of een (andere) expert kan uw riool op een aantal kenmerken controleren. Een rioolinspectiecamera is een goed middel daarvoor.  Is er schade? Dan bent u er op tijd bij en kan het (lichte) verstopping voorkomen. De camera’s zijn bij enkele groothandels te verkrijgen. 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*