Spoorvorming

Op wegen die veel worden gebruikt kan spoorvorming ontstaan. Dit gebeurt wanneer er veel schade is aan een weg. Deze flinke schade is een van de oorzaken van het ontstaan van aquaplaning en dit is voornamelijk problematisch op verharde wegdekken. Er ontstaan dan verzakkingen in de rijsporen die vervolgens steeds verergeren doordat voertuigen er overheen rijden. De kuilen worden dieper en de zijkanten worden naar boven gedrukt, waardoor er een gevaarlijk wegdek ontstaat. In Nederland komt dit probleem gelukkig niet vaak voor, want de wegen zijn hier vrij goed en ze worden ook goed onderhouden.

Spoorvorming

Hoe lossen we dit probleem op?

Spoorvorming kan voorkomen worden door wegdekken om de zoveel tijd te vernieuwen. Het wegprofiel wordt vlak gefreesd. Hierdoor kunnen de ontstane kuilen weer gelijk worden met de rest van het wegdek. Je hoeft dus niet het hele wegdek te laten vervangen, maar alleen de bovenste laag.

Aquaplaning voorkomen

Het is belangrijk om aquaplaning te voorkomen. Mochten er kuilen ontstaan in het wegdek, wordt de afwatering van de weg aangetast. Hierdoor ontstaan er plassen water op de weg. Deze plassen zorgen ervoor dat voertuigen minder grip hebben, want ze rijden over het water en niet meer over de weg. Zoals je wellicht begrijpt, is dit een gevaarlijke situatie. Wees er dus op tijd bij als je ziet dat er kuilen ontstaan in het wegdek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *