Zijn ze net zo klein als ze klinken? Heeft het met breien, naaien of andersoortig handwerk te maken? Iemand die er nooit mee te maken heeft gehad, heeft waarschijnlijk geen idee wat een trilnaald is. Wat zijn deze mysterieus klinkende trilnaalden, en waarvoor worden ze gebruikt? Bouwvakkers die met beton werken kennen ze echter maar al te goed. Zij weten, dat trilnaalden een stuk imposanter zijn dan de naam doet vermoeden.

Een paar meter

Een gemiddelde trilnaald is namelijk niets minder dan een aantal meter lang. Dit type naalden wordt ingezet om recent gestort beton van binnenuit te verdichten. Trilnaalden zorgen ervoor dat het beton de gewenste sterkte en de bedoelde topkwaliteit kan bereiken. Waarom daar trilnaalden voor nodig zijn? Tijdens het storten van beton komt er lucht in de specie terecht. Dit is onvermijdelijk, maar ook erg ongewenst. Die lucht kan er namelijk voor zorgen dat het uiteindelijke beton een stuk minder stevig is dan de bedoeling was. Met het inzetten van de triltechniek zorgen bouwbedrijven ervoor dat er zo min mogelijke lucht in het beton ingesloten wordt. 

Triltechniek

Hoe dat werkt? Door het net gestorte beton te laten trillen worden de vaste bestanddelen waaruit de specie bestaat in beweging gebracht. Het beton gaat letterlijk trillen. Daardoor blijft het wat vloeibaar, of wordt het zelfs weer iets vloeibaarder, en kunnen eventuele aanwezige holtes gevuld worden met het vloeibare beton, die zakt naar plekken waar die leemte bestaat. Zo wordt de holte gevuld met betonspecie, in plaats van de lucht die er anders in zou blijven hangen. Een extra voordeel: het beton wordt een stuk compacter, en ook daardoor een stuk steviger.

Welke trilnaald voor mijn beton?

Trilnaalden vindt u eigenlijk in allerlei verschillende maten. Bekijk bijvoorbeeld eens het assortiment trilnaalden van Lievers Holland. Allen betrouwbaar en van de hoogste kwaliteit, maar in zeer verschillende uitvoeringen. Zo valt er te kiezen uit elektrische handstoktrilnaalden, een handstoktrilnaald op bezine en mechanische en hoogfrequente betontrilnaalden. En dat is nog maar een kleine greep uit het assortiment. Het is maar net hoe groot uw klus is.