Projectontwikkelaars ontwikkelen en realiseren bouwprojecten. De volgende projecten worden ontwikkeld door projectontwikkelaars: winkelcentrums, kantoren, sportlocaties en andere projecten. Een projectontwikkelaar Rotterdam is verantwoordelijk voor een traject dat gericht is op ontwikkeling. Een ontwikkeltraject kan bijvoorbeeld bestaan uit het kopen van een stuk grond tot aan de oplevering van het project. De projectontwikkelaar kan ook objecten verkopen. Een projectontwikkelaar in Rotterdam is van begin tot eind betrokken bij alle ontwikkelingen van het project. De creatieve, bouwtechnische en financiële aspecten worden geregeld door de ontwikkelaar. De projectontwikkelaar stuurt meestal ook een team van experts aan.

Projectontwikkelaar in Rotterdam signaleert kansen

Kansen op bijvoorbeeld vastgoedgebieden of investeringen worden gesignaleerd door projectontwikkelaars. Ze werken vaak op eigen initiatief. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld eigen grond of vastgoedobjecten kopen. Er zit wel een risico aan voor de projectontwikkelaar. Ze werken wel vaak in opdracht van een gemeente of provincie. Vaak zijn de plannen en bestemmingen duidelijk. Je weet dus nu dat een projectontwikkelaar een groot takenpakket heeft, maar nog steeds niet alles is genoemd. Projectontwikkelaars moeten vaak de wensen van de eindgebruikers in kaart brengen. Ze stellen als het ware een programma van eisen op. Ze overleggen, maken plannen, onderhouden contacten, schakelen andere mensen in, laten controles uitvoeren, beheren budgetten en moeten vooral veel kennis vergaren en up-to-date blijven over de laatste algemene ontwikkelingen.

De functieomschrijving

De meeste projectontwikkelaars werken bij projectontwikkelingsbureaus. Vaak hebben grotere bouwbedrijven en overheden een aparte afdeling voor projectontwikkelingen. Je kan dus overal aan de slag als projectontwikkelaar. projectontwikkelaar in Rotterdam? Je woont misschien in Rotterdam of voert daar veel projecten uit. Je werkt als projectontwikkelaar in ieder geval veel samen. De belangrijkste samenwerking is met de partijen die de bouwprojecten uitvoeren. Architecten en aannemers zijn voorbeeld partijen. Projectontwikkelaars sturen deze partijen aan en houden de lijnen kort. Vaak wordt er ook advies ingewonnen door middel van een beroep op vastgoedadviseurs. 

Hoe wordt je een projectontwikkelaar?

Projectontwikkelaar in Rotterdam? Wil je een projectontwikkelaar worden? Er zijn veel studies die uiteindelijk leiden tot het uitvoeren van dit beroep. De opleidingen Vastgoed en makelaardij of Bouwkunde zijn voorbeelden hiervan. Je kan met de universitaire opleidingen Civiele techniek of Construction Management & Engineering ook je weg vinden in de projectontwikkeling. Je begint meestal in de rol van assistent projectontwikkelaar. Je leert in de praktijk hierdoor veel van ervaren collega’s. Je krijgt in je loopbaan steeds andere taken en meer verantwoordelijkheden waardoor je jezelf kan ontwikkelen tot een volwaardig projectontwikkelaar.

Beroep met veel kennis

Het bezitten van veel kennis is nodig voor dit beroep. Naast kennis is ook de ervaring en kunde nodig. Deze aspecten moeten meervoudig toepasbaar zijn, denk hierbij aan bouwkundige, financiële, commerciële en juridische vlakken. Veel projectontwikkelaars werken samen zodat ze elkaar goed kunnen aanvullen in een team. Een projectontwikkelaar moet veel competenties bezitten. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. Je kan goed plannen en verbanden met elkaar leggen. Wanneer je deze competenties bezit en volwaardig aan de slag kan als projectontwikkelaar verdien je tussen de 2000 en 3000 euro. De meeste projectontwikkelaars krijgen goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Meestal vallen opleidingsmogelijkheden hieronder. Wanneer je meer werkervaring opdoet, kan je salaris flink oplopen. Neem ook een kijkje bij Giesbers Rotterdam voor meer opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *